A SRITA Egyesület projektje

Rólunk

A Tájoló program a Srita egyesület kezdeményezése, mely a kultúrák tisztelete és a természet szeretéből született meg. Olyan emberek állnak e program mögött, akik hisznek abban az értékben, melyet Románia kulturális és természeti kincsei rejtenek magukban. Ezekről az értékekről legtöbbször nem is veszünk tudomást, nem ismerjük őket kellőképpen, vagy ha ismerjük, hajlamosak vagyunk természetesnek vélni azokat. Tudtuk például, hogy Erdély a világ legnagyobb kiterjedésű heliotermikus tavával büszkélkedhet? Gondoltuk, hogy egyetlen megyében akár tizenhárom nemzeti kisebbség is tömörül, s mindenikük kulturális értéke sajátos módon hagy nyomot a térképen? Ismerünk olyan településeket ahol találhatunk magyar, szász, örmény és zsidó műemlékeket?

Ezen értékek bemutatása mellett a fenntartható turizmusban és vidékfejlesztésben hiszünk. Mindannyiunkon múlik, hogy ezek a törékeny kincsek fennmaradnak a következő generációk számára is vagy sem. Rajtunk is múlik, hogy a védett növény- és állatvilág valóban védetté válik, mint ahogy rajtunk is áll az, hogy egy-egy kultúrális értéket megőrzünk vagy sem.

A honlapon található fényképek, leírások általunk bejárt útvonalakat, értékeket tükröznek. Mindezt azért, hogy hozzátehessünk valamit Erdély és Románia megismeréséhez, a turisták útbaigazításához, de a fenntartható turizmus és vidékeink fejlődéséhez is.

Egy ilyen weboldalról sosem mondhatjuk igazán azt, hogy elkészült, hiszen mindig fedezünk fel újabb látnivalókat, kulturális értékeker vagy éppen sikerül lencsevégre kapnunk fajokat. A honlapot ezért hetente bővítjük új látnivalókkal. Ha szeretne hozzájárulni munkánkhoz ezt több módon is megteheti: leírásait, fényképeit megoszthatja velünk, felhívhatja figyelmünk egy-egy Ön által felfedezett értékre, melyet még nem talál a honlapon, de akár munkatársként is csatlakozhat kizárólag önkéntesekből álló csapatunkhoz.