A SRITA Egyesület projektje

Bajszos sármány

A bajszos sármány (Emberiza cia) a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a sármányfélék (Emberizidae) családjába tartozó madárfaj. Dél-, Közép-, és Kelet-Európában, Kelet- és Közép-Ázsiában valamint Észak-Afrikában fordul elő. Sík-, domb- és hegyvidékek legelőin, bokrosain egyaránt előfordul.

Testhossza 16-17 cm. A hím és a nöstény fején is feltűnő mintázat van: szürkésfehér alapon fekete három fekete sávval. A begyen élesen elkülönül a kékesszürke torok és a vörös alhasi rész. A tojó ugyanilyen szinezetű de valamivel tompább, begye, alhasa pedig sávosabb, mint a hímé. Fészkét nagyobb kövek vagy sziklák tövébe építi a talajon vagy a talaj mélyedéseibe. A fészekalj 4-5 tojásból áll, a pár felváltva költ. A fiókák 12-14 nap alatt bújnak ki a tojásból, 13-14 napig a fészekben maradnak, majd elhagyják azt és a kövek, növényzet között bújkálnak. Rovarokkal, hernyókkal, csigákkal, magvakkal táplálkoznak.

Állandó madarunk, legfeljebb kisebb-nagyobb távolságba kóborolnak télen, főként azok a populációk, melyek a hegyvidéken költenek. Egész évben megfigyelhetjük. Világállományát 7-49 millió egyed közé teszik, Romániában 12-14 ezer költő pár él. A legidősebb ismert korú madár visszafogásakor 8 éves volt.