A SRITA Egyesület projektje

Függőcinege

A függőcinege (Remiz pendulinus) a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, a függőcinege-félék (Remizidae) családjába tartozó faj. Nevével ellentétben nem rokon a valódi cinegékkel. Eurázsiai faj, Nyugat-Európától Japánig fészkel. A tavak, mocsarak, folyók menti nádasokat, füzeseket, bokrosokat kedveli.

Testhossza 11 cm, apró, hosszú farkú, szürkés-barnás madárka. A hím feje szürke, arcmaszkja fekete, alhasa barnás, torka fehér. A tojó maszkja keskenyebb, tollazata barnább. Fészkét a fakorona hajtásaiba szövi, elsősorban fűzfák alányúló hajtásait választja. Fészke zárt, zacskószerű építmény, melyet a hím épít meg. Miután a tojó lerakta tojásait, a hím újabb fészek építésébe kezd és újabb párt keres. A fészekalj 5-8 tojásból áll, a fiókák 12-14 nap alatt kelnek ki, 18-26 naposan már röpékessé válnak. Rovarokkal táplálkoznak.

Bár Dél-Európában állandó populációi élnek, nálunk vándorol, márciustól októberig figyelhetjük meg. A déli területeken Románia területén is előfordulnak áttelelők.

Európai állományát 630.000-1.260.000 egyedre becsülik, a romániai állományt 16-30 ezer fészkelő párra értékelik.