A SRITA Egyesület projektje

Hantmadár

A hantmadár (Oenanthe oenanthe) a verébalakúak (Passeriformes) rendjéhez, ezen belül a légykapófélék (Muscicapidae) családjához tartozó faj. Széles elterjedésű faj, megtaláljuk Eurázsiában és Kanadában is. Nyílt, száraz területeket kedveli, köves legelők, domboldalak madara, de nagyobb parkokban is láthatjuk.

Testhossza 14-15 cm, a hím fejtetője és háta szürke, arca fekete sávos, szárnyai is feketék míg torka és begye világos barna. A tojó hasonlít a hímhez, de barnásabb, halványabb szinezettel. Fehér farkuk végén jellegzetes fekete T rajzolatot láthatunk.

Romániában elterjedt fészkelő, márciustól szeptemberig láthatjuk. Fészkét gyakran rágcsálók fölbe vájt üregeibe, épületromok közé, repedésekbe vagy kőrakásokban építi. Fészekalja 4-7 tojás, a kismadarak két hét alatt kelnek ki, újabb két hét múlva már röpképesek. A tojó egyedül kotlik, a hím eteti, a fiókák nevelésében pedig mindkét madár részt vesz. Táplálékát a földön szaladgálva gyűjtögeti, rovarokat, ízeltlábúakat, puhatestűeket, férgeket fogyaszt.

Európai állománya 4,5-13 millió pár, az európaiak a világállomány 25-49%-át teszik ki. A Romániában fészkelők számát 225-343 ezer párra becsülik. A legidősebb gyűrűzött és visszafogott példány 11 éves volt.