A SRITA Egyesület projektje

Havasi sarlósfecske

A havasi sarlósfecske (Apus melba) a sarlósfecske-alakúak rendjébe, a sarlósfecskefélék családjába tartozó madár. Dél-Európában, Délnyugat-Ázsiában és Afrikában költ, télen Afrika déli részére húzódik. Élete nagy részét a levegőben tölti. Áprilistól szeptemberig láthatjuk, a tengerszinttől a magashegységekig mindenhol talál számára alkalmas élőhelyet. Testhossza 20-22 cm, szárnyfesztávolsága 54-60 cm, tömege 76-125 gramm. Nincs nemi kétalakúság. A levegőben párzanak. Fészkét emberi településeken magas épületek tetején levő repedésekbe, sziklafalakba, sziklás tengerpartok falaiba építi. Rovarokkal táplálkozik, melyeket a levegőben kap el. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem veszélyeztett fajként szerepel. Európai állománya 140-330 ezer fészkelő párra becsült, a romániaiak száma 700-1100 pár.