A SRITA Egyesület projektje

Jégmadár

A jégmadár (Alcedo atthis) a szalakótaalakúak rendjébe, ezen belül a jégmadárfélék családjába tartozó vízimadár. Európa, Ázsia, és Afrika területein költ. Országosan elterjedt madár, folyók és állóvízek közelében él, de sehol sem mondható gyakorinak. Állandó madarunk, Romániában csupán a hegyvidékek térségében élők vándorolnak el délebbre. Kicsi, zömök madár, nagy fejjel és hosszú csőrrel. Színpompás tollruhája könnyen felismerhetővé teszi. Testhossza 16-17 cm, szárnyfesztávolsága 24-26 cm, tömege 34-46 gramm. A hím és a tojó között nincs különbség külső megjelenésre, nincs nemi kétalakúság. Fészkelőhelyet meredek partfalak, homok-, lösz- és tőzegfalak üregei biztosítanak számukra. Ezekbe a falakba kaparnak üreget, melyet mindig úgy alakítanak ki, hogy a kotló madár kiláthasson belőle. Állati eredetű táplálékot fogyasztanak, halakra specializálódtak, de apró vízirovarokat is megfognak. Táplálékszerzéskor általában egy víz feletti alacsony ágon lesben állnak, majd ha feltűnik egy hal, azonnal a vízre vágnak. A halat nem mindig sikerül kifogni. A szálkát, pikkelyt, úszonyt kiöklendezik. A halastavak környékén ellenségnek tartják, minden lesre alkalmas ágat eltávolítanak, hálót húznak ki a tó fölé vagy levadásszák a jégmadarakat. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem veszélyeztett fajként szerepel. Európai állománya 79-160 ezer költő párra tehető, a romániaiak száma 12-15 ezer pár.