A SRITA Egyesület projektje

Karvaly

A karvaly (Accipiter nisus) a vágómadár-alakúak rendjébe, a vágómadárfélék családjába tartozó ragadozómadár. Palearktikus elterjedésű faj, költ Európában és Ázsiában. Romániában állandó állománya él. A sík- és dombvidéki erdősök, főként fenyvesek madara. Testhossza 28-38 cm, szárnyfesztávolsága 55-70 cm, tömege 110-342 gramm. A hím jóval kisebb mint a tojó, testtömege csupán kétharmada a tojó tömegének. Násztáncuk látványos zuhanó és siklórepülésekből áll, a pár a magasba emelkedik, majd a hím alázuhan és szinte nesztelenül elsiklik a fák felett. A tojónak már ebben az időszakban táplálékot hord, ezt a fiókák kikelése utáni hétig folytatja. A költési időszak folyamán kettejük számára szerzi a táplálékot. Rejtett életmódúak, még ott is ritkán látni őket, ahol gyakoriak. Állati eredetű táplálékot fogyasztanak, madarakra specializálódtak. A hím elejti a fekete-rigó nagyságú madarakat, a nála jóval nagyobb nőstény viszont galambokat, gerléket is könnyűszerrel megfog. A madarakra lesből, hirtelen csap le, a kiszemelt áldozatot üldözi, a levegőben kapja el előrenyújtott karmaival. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem veszélyeztetett fajként szerepel. Az európai költőállomány 340-450 ezer párra becsülhető, Romániában 1200-1400 pár él. A legidősebb ismert korú karvalyt gyűrűzése után 20 évvel találták elpusztulva.