A SRITA Egyesület projektje

Radó ház (Marosvásárhely)

Radó Sándor tervezte a lakóházat 1912-ben. A szecessziós épület érdekessége a homlokzatainak változatosságában rejlik: nyitott és zárt erkélyeket láthatunk, az ablakok formája is különböző, a falkiképzés oromzatos. A lakóház egyik lakrészében élt Toroczkai Wigand Ede építész, iparművész és író. Neki állít emléket az épületen látható emlékplakett, melyet Kós Károly fia, Kós András szobrászművész tervezett.
Toroczkai Wigand Ede Pesten született, 1907-ben költözött Marosvásárhelyre, az általa tervezett épületekbe beépítette az erdélyi népművészeti elemeket. Marosvásárhelyen leggyakrabban a Kultúrpalota ablakfestményei kapcsán hangzik el neve. Ezek mellett ő tervezte a Legények házát, a Schmidt-házat és egyéb lakóházakat.
Radó Sándor tervezői munkásságáról számos szecessziós épület árulkodik Marosvásárhelyen. Az ő tervei alapján készült el a Székely kioszk, a Régi vámház, a Kalgovits Gyula háza, a Fekete Andor ház, az Áruszövetkezetek központi székháza, a Kereskedelmi és Iparkamara (Toroczkaival közösen), a Nyugdíjpalota, a Római-katolikus leányiskola, a Bernády-ház és többek között számtalan lakóház.

A Radó-ház a főtér közelében, a Művészetek (Artei), korábban Mikszáth Kálmán utca 7. szám alatt található.