A SRITA Egyesület projektje

Sarlósfecske

A sarlósfecske (Apus apus) a sarlósfecske-alakúak (Apodiformes) rendjébe, a sarlósfecskefélék (Apodidae) családjába tartozó madár. Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában költ, a telet Afrika déli részén tölti. Élete nagy részét a levegőben tölti. Romániában áprilistól szeptemberig láthatjuk.  Testhossza 16-17 cm, szárnyfesztávolsága 42-48 cm, tömege 31-56 gramm. Nincs nemi kétalakúság. A sarlósfecske csak a fészeképítés és költés idejére száll le, még a párzás is a levegőben történik. Fészkét emberi településeken, tornyok, tetők, kémények repedéseibe építi. Ritkábban sziklarepedésekben, más madarak által vájt odúkban költ, de megtelepszik például löszfalakban is. Rovarokkal táplálkozik, melyeket a levegőben kap el. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem veszélyeztett fajként szerepel. Európai állománya 6,9-11 millió fészkelő párra becsült, a romániaiak száma 10-12 ezer pár. A legidősebb ismert korú, gyűrűzött madár 21 éves volt.